И така, какво прави дрехата добра? Това е много интересен въпрос! Няма един единствен отговор, който може да удовлетвори всички, защото… е, всеки има своите предпочитания, собствен стил, критерии и стандарти, по които преценява една дреха. С други думи, темата е много комплексна и накрая всичко опира до личните предпочитания.

Някои от основните критерии са следните:

Качеството – то може да бъде разделено на две категории

Качеството на използваните материи – за обичайния потребител може да няма голяма разлика между различните материи, но реално съществуват хиляди видове.Те са класифицирани според съставните им нишки – коприна, вълна, лен, памук, синтетични нишки като изкуствена коприна, найлон, полиестер и други.

Качеството на всяка материя зависи от няколко фактора, като например качеството на необработения материал, вида на преждата, изпредена от нишките, дали е чисто, гладко, дребно или едро, дали е твърдо, меко или средно усукана. Плътността на тъканта и финалните процеси, също са важни елементи. Материите могат да имат интересни отличителни качества като водоустойчивост, ветроустойчивост, могат да бъдат огнеопорни, много здрави, издръжливи, ултра леки, могат да имат вградени електронни устройства и още много качества, измисляни с времето.

Качеството на изработката – когато става въпрос за изработка, мисли за начина, по който материите са сглобени една с друга, най-често чрез шевове. Дрехата ти може да е направена от много качествени материали, мека на допир и в същото време силно издръжлива с невероятни качества – антибактериална, водоустойчива, но ако шевовете са лоши, тя няма да издържи много време.

Стилът на дрехата е може би най-важният фактор, според който правиш избора си, по-определящ и от качеството. Базовите стилове са: Всекидневен, Бизнес, Street .

Оттук нататък следват много други подстилове, вдъхновени от почти всичко – punk, goth, bohemian, vintage, hipster, 50s, 70s, street-smart, steampunk , стилове силно повлияни от културата, като например традиционни японски облекла (кимоно), индийски (сари) и още много други.

Стилът все пак може да бъде силно повлиян  от много фактори като например мнението на хората за някои определени тенденции. Афинитетът може бързо да се променя и общо казано модната индустрия винаги е била и ще бъде бурна по същността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.