Пазаруването в интернет може да бъде доста забавно начинание. Има много позитивни страни, но понякога може да доведе до главоболие. В тази статия ще се опитаме да покрием основите и да ти дадем някои насоки как да подобриш цялостното си преживяване.

Добрите страни:

Пазаруването по интернет има едно огромно предимство – можеш да обходиш стотици магазини в рамките на няколко минути, а при обикновеното пазаруване за това време ще разгледаш един. Можеш да разглеждаш различни продукти с несравнима лекота – с едно кликване купуваш дрехи, с второ GoPro камера, на третото вече имаш нов скейтборд, колело или каквото пожелаеш!

Интернет преживяването e много по-малко ангажиращо! Няма досадни продавач-консултанти, няма тълпи, в които да се блъскаш, няма кавги, нито неприятни звуци на фона на разглеждането. Няма външна намеса и ти контролираш всичко! Просто отваряш браузъра си, влизаш в сайт и започваш да пазаруваш.

Имаш неограничена свобода – докато пазаруваш можеш да слушаш музика, да пиеш хубаво, топло кафе или друга напитка по твой вкус, а най-страхотната част е, че можеш да бъдеш облечен с каквото си поискаш (съвсем спокойно можеш и да браузваш гол).

Казано накратко – онлайн пазаруването е лесно, държиш всичко под контрол, свободен си да правиш каквото искаш, всичко е на върха на пръстите ти.

Лошите страни:

Е, всяка монета има две страни… след като изброихме предимствата на онлайн пазаруването, се чувстваме почти зле, че трябва да отбележим и недостатъците, но все пак безпристрастното мнение е най-доброто!

Окей, нека го направим! Независимо, че онлайн пазаруването ти предоставя неограничен достъп до хиляди магазини, когато влезеш в тях, не можеш да правиш някои обикновени неща, които приемаме за даденост при конвенционалното пазаруване.

Като за начало, не можеш да пробваш дрехата. Да кажем, че видиш някой готин суитшърт онлайн и решиш да го поръчаш. Ти няма да можеш да го мериш, докато не пристигне на вратата ти. Когато го получиш, може да бъде един размер по-малък или по-голям от това, което си имал впредвид.  Дори и размерът да е наред, може да не харесаш как ти стои.

Дори и това да ти хареса, материята може да се окаже лоша, за жалост не можеш да я усетиш през екрана на компютъра ти. На HD снимката може и да изглежда кристално чиста, благодарение на някой photoshop специалист, но наживо да се окаже груба и приличаща на използван и захабен килим, изхвърлен на брега на морето след буря. За щастие повечето онлайн магазини имат политика за връщане, но разбира се да върнеш нещо, което си чакал кой знае колко време и да се наложи да поръчаш наново, може да бъде изключително досадно.

Нека да обобщим – не можеш да мериш дрехата, не можеш да усетиш материята и може да се наложи да чакаш дълго време, за да получиш доставката си.

Професионални съвети:

Пазаруването онлайн със сигурност има както предимства, така и недостатъци. Това е монета с две страни и как ще хвърлиш монетата, определя преживяването ти.  Ето няколко съвета, които ще ти помогнат:

Може и да не можеш да пробваш и усетиш дрехата, може и да се наложи да я върнеш, но има начини да намалиш или елиминираш този риск.

Знай размерите си – Сигурно се питаш „Моите размери?“, ДА! Научи ги и най-малкото, което можеш да направиш е да си ги запишеш някъде. Онлайн магазините обикновено имат таблици с информация за размерите на дрехата (рамене, гърди, кръст). Провери размера на дрехата на таблицата и го сравни с твоя. За да направиш още по-точна преценка, сравни размерите в сайта, с тези на нещо, което вече притежаваш и е подобно на това, което искаш да поръчаш. Това е добър начин да визуализираш бъдещата си покупка. Не обръщай внимание на сто процента на официалния написан размер ( S/M/L/XL), защото почти винаги се различават в различните страни. Използвайки този метод, ще си спестиш време и нерви.

По въпроса за материите – макар и да не можеш да ги усетиш, винаги има начини да заобиколиш тази подробност. Първо прочети описанието под дрехата, която си избрал. Разбери от какво е направена, какви материи са използвани. Оглеждай се за последователност, тоест 90% памук и 10%  еластан, след това провери гардероба си за нещо, имащо същия състав. За да разшириш още повече знанията си, потърси в интернет информация за материите. В мрежата има много, възползвай се! Има детайлни описания, от които със сигурност ще получиш добра представа какво да очакваш.

Ако в някои онлайн магазини липсва информация относно размерите и материите, не пазарувай от тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.